Kurczak w estragonie


Przepis na to danie pochodzi z książki "Kuchnia przepisy z serca domu" Nigelli Lawson i przygotowałam je w związku z trwającą Akcją  Nigella. Danie nie jest wierną kopią dania kulinarnej mistrzyni, zmodyfikowałam je nieco, ale było ono dla mnie inspiracją. Jak również wielki estragon rosnący w moim ogrodzie.
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
jasna część pora, drobno pokrojona
1 łyżka świeżego estragonu
80ml białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki soli
60ml śmietany 18%
biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, mieszamy, po czym dodajemy por i estragon, ponownie mieszamy i podsmażamy przez minutę, mieszając od czasu do czasu.
 
Wkładamy na patelnię filety z kurczaka nierówną stroną do dołu i smażymy przez 5 minut.
Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i wlewamy na patelnię wino. Czekamy, aż wino zacznie wrzeć, i wsypujemy sól. Przykrywamy pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest dogotowane, odkrawamy kawałek z najgrubszej jego części. Jeśli wyciekający sok nie będzie przezroczysty, gotujemy jeszcze kilka minut, po czym znowu sprawdzamy mięso.
 
Wyjmujemy kurczaka z patelni, a pozostały na patelni płyn doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku.
 
Polewamy sosem kurczaka i posypujemy świeżym estragonem. Podajemy z fasolką szparagową lub ziemniakami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty