Chińskie pierożki Jiaozi gotowane na parze

Chińczycy wierzą, że to oni wynaleźli pierogi, i od nich sztuki lepienia pierogów nauczyły się ludy stepów, które wiedzę tę rozniosły po szerokim świecie.
Pierogi są jednym z ulubionych dań Chińczyków oraz tradycyjną potrawą spożywaną podczas Chińskiego Nowego Roku (szczególnie w północnej części kraju).
Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki.

Pierożki Jiaozi, choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet o gotowanie na parze, w Chinach nazywane zheng. Chińskie pierożki są znacznie bardziej wyraziste w smaku od naszych, a to za sprawą drobno posiekanego czosnku dodanego do farszu oraz drobno pokrojonego pora, szczypiorku lub kapusty. Do farszu używa się surowego mięsa zamiast, jak u nas, ugotowanego. Pierożki są tak smaczne, że niektórzy potrafią zjeść za jednym podejściem nawet kilkadziesiąt sztuk! Bambusowy koszyk do gotowania na parze można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Był też dostępny ostatnio w Biedronce przy okazji tygodnia kuchni azjatyckiej.


Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
około 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto jest na początku bardzo gorące i lepiej używać do mieszania łyżki, aby nie poparzyć dłoni). Następnie, gdy już trochę przestygnie, wyrabiamy ciasto rękami do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wykładamy ciasto na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto dalej, aż będzie gładkie. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Farsz:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 szklanki drobno pokrojonego pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
szczypta białego pieprzu
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy.

Ciasto kładziemy na blat posypany mąką i rozwałkowujemy jak najcieniej. Następnie szklanką wycinamy koła. Pozostałe fragmenty ciasta zbieramy, zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i znowu wycinamy koła.

Na środek każdego koła nakładamy małą łyżeczką porcję farszu, a brzeg ciasta smarujemy wodą. Koło z ciasta składamy na pół, łącząc ze sobą jego brzegi i tworząc kształt półksiężyca. Następnie opuszkami palców zaciskamy brzegi ciasta, robiąc wzdłuż krawędzi małe falbanki lub zakładki. Powtarzamy czynność z pozostałymi pierożkami.


Pierogi trzeba gotować w kilku turach. Gotujemy je przez 7-10 minut w bambusowym sicie do gotowania na parze, wyłożonym pergaminem, aż ciasto będzie miękkie. Pierogi można również gotować przez 5 minut w lekkim bulionie, a następnie je odcedzić.

Sos:
10 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony 
W czasie gdy pierogi będą się gotować, mieszamy wszystkie składniki sosu i rozdzielamy do miseczek. Pierogi podajemy gorące, od razu po ugotowaniu, z sosem do zamaczania. 




Komentarze

  1. Nie jadłam nigdy, ale Twoje wyglądają tak smacznie, że mam ochotę wyciągnąć je przez monitor:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierozki w niedziele na obiad???:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje serdecznie za przepis, Przed chwila wrocilam z chinskiej strony tak klikalam jakims cudem zalapalam sie na chinska str, no i tam sie napatrzylam lepienia na kilka sposobow ,Bede probowac jednego dnia Farsz to widzialam jak robia ale nie wiedzialam z jakiej maki robia ciasto Dziekuje i pozdrawiam Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Miłego lepienia i smacznego! Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. wlasnie je robie ciekawa jestem jak wyjda ,trzymajcie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile pierożków jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeurocze :)
    Zapisane do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam ciasto. Farsz trochę zmodyfikowałam. Wyszły przepyszne��

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, zawsze się zastanawiałam jak się robi takie pierożki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się okazuje, nie jest to wcale trudne ;) Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Czy można dać makę ryżowa?
    Bo jestem bezglutenowa i bez pszeniczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robiłam z mąką ryżową, podane w przepisie proporcje dotyczą mąki pszennej typ 500.

      Usuń
  10. zawsze chciałam spróbować takie pierożki, ale nie mam ręki do ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, ciasto na pierogi jest naprawdę proste. Najlepsza mąka to tego rodzaju ciasta, to mąka pszenna typ 500.

      Usuń
  11. A co z sokiem który powinien być w pierogi po ugotowaniu ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy zamiast pergamin może być papier do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem czemu ciasto wyszło gumiaste i szare po ugotowaniu. Było też twarde. Najpierw nie chciało się wymiesić, mazało się, musiałam dosypać mąki, ale miałam tylko 650. Może mąka zbyt gruba, albo było jej za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie wina mąki. Najlepsza do pierogów jest pszenna typ 500.

      Usuń
  15. Kocham chińską kuchnię a przepis dziś sprawdzę z wielką chęcią. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne takie małe i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają przepysznie i podejrzewam, że tak tez smakują. Nie miałam nigdy okazji ich wypróbować, ale wyglądem bardzo przypominają mi gruzińskie pierożki, które wprost uwielbiam! Czy często przygotowujesz je na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię wszelkie pierogi. Co jakiś czas wracam do tego przepisu, nie jest to często, bo lista ulubionych przysmaków mojej rodziny jest naprawdę długa. A poza tym, wciąż testuję nowe przepisy, bo lubię eksperymentować w kuchni.

      Usuń
  18. Uwielbiam smaki tej kuchni. Zawsze na takie pierożki chodziłam do restauracji, ale ten przepis jest tak fajny, że spróbuje sama zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają wyśmienicie, może kiedyś zbiorę się na odwagę, aby je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Szklanki z jaką srednicą używasz do wycinania ciasta? I ile ci wychodzi pierożkow z tej ilosci mąki, bo 3 szklanki to wydaje sie bardzo dużo :) pzdr

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo je lubie, ostatnio z parownicy przeskoczyłam na wolnowar, jest to o wiele wygodniejsze i można zostawić bez opieki a na dodatek ładne, Mam crock pot, na ich stronie jest rabat

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz są pyszne pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno zrobię przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  24. Jak tylko zaopatrze się w bambusowe koszyczki, zacznę je robić w domu :) Póki co idę na łatwiznę i wszelkie azjatyckie dobrodziejstwa zamawiam z Udon Noodle Bar :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam. A można zamiast koszyka bambusowego w zwykłym garnku na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć polecam koszyczek bambusowy, bo pięknie pachnie podczas gotowania.

      Usuń
  28. Polecam przepis, robię te pierożki przynajmniej raz w miesiącu- dla nas idealne.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dzień dobry. Czy jeśli zrobimy za dużo pierożków to czy można je mrozić? Jeśli tak, to przed ugotowaniem czy po?

    OdpowiedzUsuń
  30. Każdy twój wpis jest tak naprawdę inny ale za każdym razem trzymasz poziom

    OdpowiedzUsuń
  31. Ten blog polecę znajomemu. On tym blogiem na pewno bardzo się zainteresuje.

    OdpowiedzUsuń
  32. Super, tylko dopracować technikę sklejania jeszcze. Sosik sztos :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Danie wygląda na przepyszne, ale takie pierożki wcale nie są łatwe do wykonania. Zarówno farsz, jak i sklejanie, wymagają określonych umiejętności. A do tego jeszcze sos...

    OdpowiedzUsuń
  34. Dużo z tego artykułu się dowiedziałem. Bardzo dobrze ,że ten artykuł jest.

    OdpowiedzUsuń
  35. Super pierożki naprawdę warto zrobić

    OdpowiedzUsuń
  36. Moim celem jest zjeść takie pierożki w Chinach :) Może się uda w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
  37. Ile sztuk pierogów powstanie z przepisu?
    Swoją drogą, wyglądają pysznie! Jutro będę testować przepis, mniam.. nie mogę się doczekać

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy mogę je robić w maszynie do gotowania na parze?czy po ugotowaniu jak zostanie więcej można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty