Sałatka z pieczonymi marchewkami
Wreszcie jest! Wiosna! Taka jaką lubię najbardziej. Słoneczna, ciepła, wspaniała. A wraz z nią zaraz pojawią się na straganach sezonowe pyszności, na które my, kulinarni krejzole czekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że sezonowość produktów jest moją główną inspiracją w kuchni. Jest to oczywiście całkowicie naturalne, przecież rzodkiewki najlepiej smakują wiosną, pomidory latem, a dynie jesienią. Czekam już z utęsknieniem na świeże szparagi, botwinkę, truskawki.... Sezon wiosenny na blogu otwieram sałatką, w której główną bohaterką jest młoda marchewka, a obok niej rzodkiewka, sałata i kiełki. Smakowita ta wiosna:)
Składniki:
500 g młodej marchewki
1 pełna łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
Dodatkowo:
sałata (mix sałat lub rukola)
ser typu bałkańskiego z koziego mleka
garść orzechów laskowych, uprażonych na suchej patelni
kiełki brokułu
kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
kolendra
Dressing:
1/2 ząbka czosnku
szczypta soli morskiej
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Marchewkę obieramy, wkładamy do miski, doprawiamy solą morską i dodajemy składniki marynaty: imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, oliwę, sok z cytryny.
Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut aż marchewka będzie miękka. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem.
Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej układamy upieczone marchewki, kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce, na której piekliśmy marchewki. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę.
Wszystko mieszamy, obtaczając marchewkę w marynacie. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut aż marchewka będzie miękka. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewamy marchewki syropem klonowym lub miodem.
Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej układamy upieczone marchewki, kiełki, rzodkiewkę, pokruszony ser, posiekane orzechy i kolendrę. Przygotowujemy dressing.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i rozcieramy końcem noża na desce, posypujemy solą i przekładamy do miseczki. Dodajemy miód i marynatę pozostałą na blaszce, na której piekliśmy marchewki. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę.
bardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuń