Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Składniki:
3 łodygi rabarbaru
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej (300 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie do masy dodajemy jogurt, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka.
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu. Gorąco polecam ten przepis:)
UsuńMoje nie wyszło :( strasznie wielkie grudy mi wyszły w środku
OdpowiedzUsuń