Babka piernikowa
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (przepis)
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki miodu
125 g masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach
Przygotowanie:
Mąkę, sodę, przyprawę mieszamy i odstawiamy.
Cukier, mleko, miód, masło i kawę podgrzewamy w garnuszku i mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników. Po wystudzeniu masę przelewamy do wymieszanych suchych składników. Mieszamy szpatułką i dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie dodajemy do wymieszanego ciasta, delikatnie mieszamy aby ciasto połączyło się z pianą. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C lub dłużej do tzw suchego patyczka.
Po wystudzeniu babkę oblewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
muszę kupić formę i koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBabka, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJa również dziś wyprobuję :)
OdpowiedzUsuńbabka pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńświetnie piszesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
UsuńUwielbiam pierniczki.
OdpowiedzUsuń