Chlebek bananowy z marchewką

To ciasto to najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Takich na które nikt już nie ma ochoty, bo nie wyglądają zachęcająco. Nie wyrzucajcie ich, nawet jeśli wyglądają nieapetycznie, mają ciemne plamy na skórce, bo takie właśnie są najlepsze do przygotowania ciasta nazywanego chlebkiem bananowym. Nie jest to pierwszy na blogu przepis na tego rodzaju ciasto. Nic na to nie poradzę, że bardzo lubię takie proste w wykonaniu słodkości. Tym razem do ciasta dodałam tartą marchewkę i był to dobry pomysł. Polecam Wam gorąco ten przepis.
Składniki:
3 duże dojrzałe banany
1 marchewka, starta na małych oczkach
2 jajka
60 g masła, roztopionego
100 g cukru brązowego
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
2 banany rozgniatamy widelcem, przekładamy do miski, mieszamy z roztopionym masłem, cukrem, jajkami i marchewką. W drugiej misce mieszamy mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Obieramy trzeciego banana, kroimy wzdłuż na pół i kładziemy na wierzchu ciasta, delikatnie wciskamy. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C i pieczemy 45-55 minut, do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty