Sernik waniliowy
Najpopularniejsze słodkości na wielkanocnym stole to oczywiście baby, mazurki i serniki. Jeśli nie macie jeszcze zamkniętej listy wielkanocnych wypieków, to może skusi Was mój przepis na sernik waniliowy z solonym karmelem i miechunką? Jest pyszny, kremowy, wilgotny i będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole.
Składniki:
MASA SEROWA:
800 g twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego twarogu)
200 g serka mascarpone
200 g (1 szklanka) cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 36%
wanilia (w dowolnej postaci: 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii, lub/i dodatkowo 1 łyżeczka pasty waniliowej)
WIERZCH:
250 ml śmietany kwaśnej i gęstej 18% lub 12%
3 łyżki drobnego cukru
DODATKI:
physalis (miechunka)
solony karmel (przepis tutaj)
Przygotowanie:Składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby ociepliły się w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki tortownicy smarujemy masłem.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier i mąkę lub budyń. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita przez około 2 minuty, zeskrobując szpatułką masę z boków miski w razie konieczności.
Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Dodajemy śmietankę, wanilię i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników (około pół minuty).
Masę przelewamy do przygotowanej formy, wstawiamy do środkowej części piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).
Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Gdy będzie całkowicie wystudzony, zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na całą noc, bez przykrycia.
Przed podaniem dekorujemy solonym karmelem i owocami np miechunki (physalis).
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńpiękne wykonanie i na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem każdy na tym blogu dowie się bardzo dużo ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńSmakowicie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńIdealny serniczek
OdpowiedzUsuńJuż chcę go spróbować
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze, na pewno smaczny
OdpowiedzUsuńTen wątek naprawdę jest bardzo ciekawy. Na pewno na ten blog wrócę.
OdpowiedzUsuńNa pewno na tym blogu zostanie na dłużej bo się bardzo opłaca.
OdpowiedzUsuń