Spaghetti Carbonara ze szparagami
Sezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak pęczek zielonych szparagów i koperku, a gwarantuję że odkryjecie nowe oblicze carbonary.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
500 g zielonych szparagów
4 ząbki czosnku
150 g wędzonego boczku
4 jajka
posiekany koperek
60 g sera grana padano
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, tak aby się przyrumienił i wytopił. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki, a pozostałe łodyżki kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i także kroimy w plasterki. Szparagi i czosnek dodajemy na patelnię do boczku i smażymy około 3 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy posiekany koperek i połowę startego sera, mieszamy widelcem. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka z wodą na patelnię z boczkiem i szparagami, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, mieszamy, do momentu aż powstanie kremowy sos, który oblepi makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Mm smaczna wiosenna odmiana :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, bo jest pyszny. A sezon na szparagi niestety jest krótki, więc nie ma co zwlekać.
UsuńUwielbim carbonarę, ale w takiej odsłonie nie miałam jeszcze okazji jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! Pozdrawiam:)
UsuńWygląda apetycznie. Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Wspaniałe połączenie, zapowiada się naprawdę dobrze jako główne danie - mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńAh szparagi. Uwielbiam je. Tam gdzie mieszkam są o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńKlasyczna carbonara to prawdziwy ulubieniec :-) W wersji ze szparagami wygląda bardzo wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń