Sałatka z opiekanych bakłażanów
Dawno mnie tu nie było i moim stałym czytelnikom należą się wyjaśnienia. Dużo ostatnio się u mnie działo, najpierw zawodowo, były to głównie warsztaty kulinarne w Szczecinie, Poznaniu, Mielnie itd. Ale nie o tym! Bo chciałam napisać Wam o książce, nad którą pracowałam jakiś czas temu, a która ukazała się już miesiąc temu, a ja pochłonięta sprawami prywatnymi, głównie przeprowadzką z Wielkopolski na Śląsk, nie zdążyłam Wam jeszcze o tym napisać. Nadrabiam więc zaległości i dzielę się z Wami przepisem, który pochodzi z książki Sałatki i surówki zdrowo zamieszane, której jestem współautorką. Zachęcam Was gorąco do lektury i kulinarnych eksperymentów! Koniecznie dajcie mi znać, czy Wam się podoba. Książkę znajdziecie w księgarniach internetowych, stacjonarnych oraz na stronie wydawnictwa- tu.
Składniki:
2 duże bakłażany
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu winnego
sok z 1/2 cytryny
4 małe pomidory
pęczek natki pietruszki
1 mała szalotka
10 czarnych oliwek bez pestek
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany opiekamy nad płomieniem lub grillem, aż będą miękkie, a skóra zacznie się kruszyć. Po usunięciu skóry miąższ kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, octem winnym i drobno pokrojonymi pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Będzie trzeba spróbować, Bo ostatnio to robiłam makaron z bakłażanem i ewentualnie faszerowany.
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie jadłam bakłażana. Jakoś nie prezentuje się dla mnie apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco. Uwielbiam zapiekane bakłażany :)
OdpowiedzUsuńFajna ta sałatka, chętnie zrobię
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na sałatkę! :) Bakłażany w połączeniu z pomidorkami... - to musi być pyszne
OdpowiedzUsuńJak zwykle smaczna propozycja, oczywiście zapisuję :)
OdpowiedzUsuńCzy można opiec bakłażana w piekarniku?
OdpowiedzUsuńMożna, najlepiej przy użyciu funkcji grilla lub pod górną grzałką, tak żeby skórka przypaliła się.
Usuń