Fit napoleonka z kremem jaglanym

Kasza jaglana ma najwięcej zastosowań ze wszystkich znanych mi kasz. Można ją wykorzystać do przygotowania zarówno wytrawnych potraw, jak i deserów. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca. Zawiera duże ilości aminokwasów, krzemu, dobrze przyswajalnego białka, witamin i żelaza. Dzień możemy rozpocząć owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną lub paprykarz, który dobrze znają uczestnicy moich warsztatów kulinarnych, a na deser kremowy budyń jaglany lub napoleonkę z kremem z kaszy jaglanej.

Żeby było jeszcze bardziej zdrowo, zamiast cukru do kremu użyłam ksylitol, czyli cukier brzozowy.  Jest słodszy niż tradycyjny cukier, mniej kaloryczny oraz ma niższy indeks glikemiczny. Naukowcy twierdzą, że ksylitol wpływa pozytywnie na organizm człowieka, ponieważ ogranicza rozwój drożdżaków i pleśni w układzie pokarmowym. Ponadto zwiększa wchłanianie wapnia, co pozytywnie wpływa na kondycję kości i zębów.

Jeśli szukacie nieco zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodkości wypróbujcie ten przepis. Nie jest skomplikowany, za to szybki w przygotowaniu, co jest jego dodatkową zaletą. Możecie wykorzystać wegańskie lub bezglutenowe herbatniki.

Składniki:
170 g herbatników
200 g kaszy jaglanej
500 ml mleka kokosowego
500 ml wody
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
60 g ksylitolu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przelewamy wrzątkiem, wsypujemy do rondelka, dodajemy mleko kokosowe, wodę, ekstrakt waniliowy i sól. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu, aż będzie miękka i wchłonie cały płyn. W razie konieczności dodajemy odrobinę wody. Jeszcze ciepłą kaszę przekładamy do blendera, dodajemy ksylitol (lub inną substancję słodzącą) i miksujemy na idealnie gładki krem przypominający budyń.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy połowę herbatników. Na ciastka wykładamy przygotowany krem jaglany, przykrywamy go resztą herbatników. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem mocno stężał.

Przed podaniem Napoleonkę oprószamy pudrem z ksylitolu (ksylitol roztarty w moździerzu) i możemy udekorować owocami.






Komentarze

  1. Ciekawie ile osób wchodzi na ten blog. To mnie naprawdę bardzo interesują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie podziewałam się, że na bazie kaszy jaglanej można wyczarować tak smaczne ciasto. Ten deser wpisuje się na stałe w moje menu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nigdy nie próbowałam tworzyć wypieków czy ogółem dań z kaszą jaglaną, a patrząc na te zdjęcia widzę, że trzeba będzie to nadrobić ;) Przyrządziłaś coś naprawdę wspaniałego! Podejrzewam, że w smaku jest tak smaczne jak się prezentuje. Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości, także to coś idealnego dla mnie, szczególnie skoro to taka zdrowa wersja ;) Mimo wszystko dobrze jest zadbać o siebie i swój organizm. Postaram się na najbliższą wizytę gości przyrządzić takie właśnie smakołyki! Myślę, że będzie to ciekawa odmiana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest super do słodkich smakołyków. Polecam też jaglane Rafaello, przepis na blogu. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wow na bazie kaszy jaglanej. Nie spodziewaliśmy się czegoś takiego. Mamy nadzieję, że do kawy będzie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi cudownie. Trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty