Chleb portugalski
Jeśli miałabym wybrać jeden chleb najlepszy dla początkującego piekarza, byłby to właśnie chleb portugalski pieczony w garnku. Minimalna ilość składników, czyli 4, prostota wykonania i zachwycający efekt.
Pão de água czyli portugalski chleb wodny. Jest doskonały, prosty i pyszny. Chrupiąca skórka otacza miękkie i lekkie wnętrze. To wszystko zasługa dużej hydracji ciasta, czyli proporcji wody w stosunku do mąki. Im luźniejsze ciasto, tym bardziej miękka i delikatna konsystencja miąższu, większe dziury w środku. Piekę ten chleb w garnku żeliwnym, dzięki temu, mimo luźnej konsystencji ciasta, chleb zachowuje swój kształt i nie "rozjeżdża się" na boki podczas pieczenia. Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Dzięki przykryciu i nagrzaniu bochenka, wyrasta on w klimacie sprzyjającym jego delikatności i idealnie chrupiącej skórce. Ważne aby garnek wcześniej, czyli jeszcze przed włożeniem do niego chleba, nagrzać. Wkładamy go do zimnego piekarnika i nagrzewamy 30-40 minut.
Ważne, żeby nie pomijać żadnego z etapu przygotowania tego chleba, bo to w tym tkwi sekret. Pierwszy ważny proces to tzw autoliza czyli wymieszanie mąki z wodą i pozostawienie tej mieszaniny na 40 minut po to, żeby dobrze rozwinął się gluten co ułatwi i skróci wyrobienie ciasta na chleb. Dopiero po autolizie dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto na chleb, które następnie zostawiamy do wyrastania i tu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do wyrobienia ciasta przyda się mikser wyposażony w hak do wyrabiania ciasta.
Dzięki dużej wilgotności chleb pozostaje miękki dość długo, ale jest tak pyszny, że znika błyskawicznie, zwykle jeszcze ciepły.
Ale piękny chlebek :). Jak z najlepszej piekarni, takiej sprzed lat.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jest pyszny, polecam!
UsuńA ja zawsze szukałam przepisu na dobry chleb! Ten portugalski brzmi super, na pewno spróbuję, bo wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBędziesz zadowolona! Pozdrawiam!
Usuń