Czekolada dubajska

 Dubajska czekolada od jakiegoś czasu zdobywa popularność i serca internautów na całym świecie.  Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz ściągać jej z Dubaju, możesz przygotować ją samodzielnie w domu. Prosty przepis pozwoli ci cieszyć się tym luksusowym smakołykiem bez wydawania tysiąca monet.

W bogatej strukturze dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, którym jest ciasto Kataifi. To przypominający włosy rodzaj ciasta filo, wywodzący się z Grecji. Właśnie kataifi nadaje nadzieniu czekolady wyjątkowej tekstury i sprawia, że staje się chrupiące. Połączone z kremem pistacjowym jest niezwykle apetyczne. 

Do przygotowania dubajskiej czekolady potrzebne ci będą również silikonowe foremki, w których uformujesz tabliczki. Cały proces można wykonać w mniej niż 2 godziny, ale większość tego czasu to smażenie ciasta kataifi i oczekiwanie, gdy czekoladki twardnieją w lodówce.

Składniki:
300 g czekolady mlecznej
250 g ciasta kaifi
100 g masła
słoik pasty pistacjowej
100 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Posiekaj czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Cienką warstwę rozpuszczonej czekolady wylej na dno i ścianki silikonowych foremek. Wstaw do lodówki lub zamrażalki, aby stężała.
Posiekane ciasto kataifi smaż na maśle na małym ogniu, aż będzie złociste i chrupiące. Pamiętaj o częstym mieszaniu, żeby się nie przypaliło. Dodaj  pastę pistacjową i roztopioną białą czekoladę (jeśli pasta pistacjowa jest bez cukru). Dokładnie wymieszaj.
Gdy czekolada w foremkach stwardnieje, nałóż nadzienie, pozostawiając miejsce na górną warstwę czekolady.
Pozostałą czekoladę wylej na nadzienie, wygładzając powierzchnię. Posyp posiekanymi pistacjami. Umieść czekoladki w lodówce na około godzinę.









Komentarze

Popularne posty