Szaszłyki z łososiem

Choć maj w tym roku nie rozpieszcza- chłodny wiatr, deszcz i aura bardziej jesienna niż wiosenna, to jednak w powietrzu czuć już zapowiedź lata. Sezon grillowy budzi się z zimowego snu, a my, mimo niesprzyjającej pogody, tęsknimy za aromatem dymu, spotkaniami przy stole i smakiem jedzenia na świeżym powietrzu.

Tradycyjne kiełbaski czy karkówka to klasyka, ale może w tym roku warto nieco zaszaleć i zaprosić na ruszt coś nieco mniej oczywistego? Moim absolutnym faworytem na ten sezon są szaszłyki z łososiem- lekkie, eleganckie, a przy tym bajecznie proste w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się zarówno na garden party, jak i na spokojnym, rodzinnym wieczorze z grillem w tle.

Łosoś to ryba o delikatnym, ale wyrazistym smaku, który idealnie komponuje się z marynatami cytrusowymi, ziołami i grillowanymi ziemniakami. W wersji szaszłykowej wygląda efektownie, świetnie się prezentuje i zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.

 Składniki:
filet z łososia, pokrojony w 2-3 cm kostkę,
małe ziemniaczki, ugotowane
plasterki cytryny
rozmaryn

Marynata do łososia:
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek,
sok z cytryny,
czosnek,
rozmaryn.
Przygotowania:
Łososia kroimy w kostkę.
W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, czosnek, posiekany rozmaryn i przyprawy. Dodajemy łososia i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 20-30 minut.
Nadziewamy wszystko na patyczki do szaszłyków- na przemian łosoś, ziemniak, cytryna.
Grillujemy przez około 10-12 minut, obracając co kilka minut, aż ryba będzie lekko zrumieniona.

Jeśli pogoda nie pozwala na grillowanie w ogrodzie, te szaszłyki można też upiec w piekarniku lub na patelni grillowej. Smak będzie nieco inny, ale wciąż pyszny!








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty