Paprykarz jaglany (wegański)
Kasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze względu na jej właściwości zdrowotne. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzem, witaminę E i lecytynę. Jest lekkostrawna i polecana osobom mającym problemy z chorobami układu pokarmowego. Nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze i infekcjach wirusowych. Przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową i ma właściwości rozgrzewające. Dzięki zawartości krzemu ma zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości. Witamina E i lecytyna wspomagają pamięć i koncentrację.
Aby pozbyć się gorzkiego smaku, który wiele osób zniechęca do spożywania jaglanki, wystarczy namoczyć ją w wodzie przez godzinę lub dokładnie ją wypłukać przed gotowaniem. Wypłukaną i odsączoną kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą (proporcja wody do kaszy 2:1), gotujemy około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz.
Aby pozbyć się gorzkiego smaku, który wiele osób zniechęca do spożywania jaglanki, wystarczy namoczyć ją w wodzie przez godzinę lub dokładnie ją wypłukać przed gotowaniem. Wypłukaną i odsączoną kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą (proporcja wody do kaszy 2:1), gotujemy około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz.
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
4 małe pomidory (np rzymskie)
4 suszone pomidory w oliwie
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
szczypta chili
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, pomidory dodajemy na końcu. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i wędzoną papryką. Chwilę wszystko razem dusimy. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy sos sojowy i mieszamy.
jestem rozsmakowana w takich smarowidłach. pychota!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Kocham takie pasty.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
super przepis :)
OdpowiedzUsuńmmmm bardzo apetycznie, koniecznie będę próbować
OdpowiedzUsuń