Bigos z młodej kapusty
Składniki:
główka młodej kapusty
marchewka
cebula
230 g kabanosów
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
listek laurowy
sól
pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce, liść laurowy, wlewamy bulion/wodę, wino i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, w międzyczasie 2 razy mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Uwielbiam młody bigos :D Moja mama robi najlepszy ;P
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi smaka
Usuńmega super sprawa :)
UsuńUuuuu młody bigosik :D uwielbiam
Usuń