Makaron z pesto i szparagami
Wszyscy kochamy kuchnię włoską za prostotę dań, za genialne połączenie prostych składników, gwarantujące bogactwo smaków i aromatów. Termin cucina povera czyli kuchnia biedaków oznacza styl gotowania według którego powstała większość klasyków kuchni włoskiej. Pierwotnie gotowali tak z konieczności ubodzy Włosi, aby skutecznie zapełnić żołądki potrawami z tanich, dostępnych, sezonowych produktów. Dzisiaj ten styl gotowania zrobił oszałamiającą karierę i stał się inspiracją dla kucharzy, którzy gotują proste, autentyczne dania z najlepszych składników, których smak jest radością samą w sobie.
Sezon na szparagi jeszcze trwa i szkoda byłoby z tego nie korzystać. Tym razem pęczek zielonych pędów znalazł swoje zastosowanie w potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit!
Składniki:
500 g makaronu fusilli (świderki)
500 g zielonych szparagów
parmezan
oliwa do smażenia
sól
pieprz
Pesto bazyliowo-pietruszkowe
Składniki:
liście bazylii (1 doniczka)
liście natki pietruszki (1 mały pęczek)
2 ząbki czosnku
25 g orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)
10 g tartego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pesto: Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub miksujemy rozdrabniaczem (malakserem lub blenderem). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi: Zielonych szparagów nie trzeba obierać:))) Wystarczy odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić w 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi szparagami i przygotowanym pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem.
no szparagi najlepsze
OdpowiedzUsuńmoje smaki
OdpowiedzUsuńkocham to !
OdpowiedzUsuń