Odrywany chleb z ziołami

Ciekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno. Naprawdę trzeba silnej woli żeby nie zjeść go od razu całego zaraz po wyjęciu z piekarnika. Tym bardziej, że nie trzeba go kroić nożem, wystarczy oderwać kromkę. Spróbujcie sami!
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 650
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Dodatkowo:
1/2 kostki miękkiego masła
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
listki bazylii
50 g tartego sera Grana Padano
sól
Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży, ciepłego mleka i cukru przygotowujemy zaczyn- mieszamy wszystko razem w wysokim naczyniu, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsypujemy mąkę i sól, następnie wyrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem wyposażonym w hak) około 10 minut, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

W między czasie, drobno siekamy zioła, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim masłem i szczyptą soli.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt, który smarujemy masłem czosnkowym, posypujemy ziołami i serem, a następnie kroimy na mniejsze "prostokąty". Prostokąty składamy na pół i układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut.


Piekarnik nagrzewamy w trybie góra-dół, bez termoobiegu, do 190°C. Podrośnięty chlebek wkładamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy go 50 minut. Jeśli zacznie Wam za bardzo brązowieć od góry, przenieście go na półkę niżej lub przykryjcie folią aluminiową.





Komentarze

  1. Jak to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super chlebek, jeszcze nigdy się nie spotkałam z takim przepisem

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba wyglada smaczeni:) mozna tak kombinowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis dodany do bazy żony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wyyyyyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Pomysł z odrywanymi kromkami ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś taki jadłem, był genialny.

    OdpowiedzUsuń
  8. W skali 1:10 wygląda na 15 i na pewno będę musiał spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa metoda pieczenia chleba, wcześniej o niej nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez ściemniania. Ten przepis to hit tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mistrzostwo! Właśnie wsuwamy na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty