Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Proste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby być jabłka, gruszki czy morele. Ciasto jest gęste, nie ma obawy, że owoce opadną na dno. Smakuje doskonale! Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
1 jajko
400 g jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty i otarta skórka z 1 cytryny
500 g śliwek, wydrylowanych i pokrojonych w ćwiartki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy tortownicę, dno wykładamy papierem do pieczenia, a obręcz smarujemy masłem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 st. C (grzanie góra/dół bez termoobiegu) W jednej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. W kolejnej misce mieszamy trzepaczką olej z cukrem, jajkiem, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodajemy jogurt, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto, które przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i na wierzchu układamy ćwiartki śliwek (skórką do góry). Pieczemy około 60 minut (do tzw suchego patyczka). Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam ciasta jogurtowe - za prostotę wykonania i uniwersalność.
OdpowiedzUsuńTakie ze śliwkami zapowiada się pysznie!
x x x
Bardzo fajny patent z tym sokiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
jogurtowe będę robić pierwszy raz, zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńkuszace
OdpowiedzUsuńkocham takie pyszności !
OdpowiedzUsuńale ładne i jak dobrze smakuję(;.
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę pyszne, wilgotne i puszyste, dzięki za przepis 👍
OdpowiedzUsuńPYCHA
OdpowiedzUsuń