Gratin Dauphinois
Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.
Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml mleka
300 ml śmietany 30%
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki miękkiego masła
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz