Torcik urodzinowy
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy puszystą pianę, dodajemy partiami cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki. Blaszkę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej naszą biszkoptową masę i pieczemy w 170 stopniach C przez około 35-45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Krem
Składniki:
300g serka mascarpone
150g Nutelli
Do dekoracji:
cukierki Skittles, M&Ms, Lentilky
pisaki cukrowe
Biszkopt przecinamy na dwa równe krążki. Pierwszy z nich smarujemy kremem i przykrywamy drugim. Na koniec smarujemy boki i wierzch tortu kremem. Ostatnim etapem jest dekorowanie tortu cukierkami i cukrowymi pisakami.
Jadłam, pyszny! :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńTeż pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPyszny i ładny!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
OdpowiedzUsuń