Grillowane kolby kukurydzy z masłem z chili, miętą i limonką
Zakończyliście już sezon grillowy? Mam nadzieję, że jeszcze nie. A jeśli nawet, to wyciągnijcie patelnię grillową i przygotujcie grillowaną kukurydzę, koniecznie z dodatkiem masła limonkowego z miętą i papryczką chili. Pyszności!
Przepis pochodzi z książki "What Katie Ate", Katie Quinn Davies
Składniki:
2 kolby kukurydzy w łupinach
Masło z chili, miętą i limonką:
3 łyżki miękkiego masła
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 łyżeczka posiekanych liści kolendry
sok z 1 limonki
1 łyżka drobno pokrojonej papryczki chili
sól
pieprz
Przygotowanie:
Nieobrane z łupin kolby kukurydzy wkładamy do miski z zimną wodą na 10 minut (dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą).
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Kolby pieczemy 30 minut, obracamy je od czasu do czasu. Następnie zdejmujemy je i pozwalamy im lekko przestygnąć. Obieramy je z łupin i włosków.
Ponownie kładziemy kolby kukurydzy na grillu lub patelni i pieczemy jeszcze 15 minut lub do czasu, aż będą lekko przypalone, obracamy je co kilka minut.
Gdy kukurydza się piecze, przygotowujemy masło. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, następnie wkładamy do lodówki na 10 minut.
Kukurydzę podajemy z rozsmarowaną na niej sporą porcją masła.
Komentarze
Prześlij komentarz