Wiosenne pesto z czosnku niedźwiedziego

 Sezon na czosnek niedźwiedzi jest krótki, więc nie ma na co czekać! Pamiętajcie, że dziko rosnący w lasach jest pod ochroną. Wypatrujcie go na straganach lub wyhodujcie sobie sami. Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, a nawet go przewyższa pod względem zawartości niektórych cennych substancji. Działa silnie bakteriobójczo, zapobiega nowotworom i miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zawiera dużo witaminy C, no złoto nie roślina! Jadalne są wszystkie części rośliny. Wąską cebulkę wykorzystuje się jak zwykły czosnek, kwiatowe pędy można kisić, a z młodych liści przygotować doskonałe pesto.

Składniki:

duży pęczek czosnku niedźwiedziego

100 g orzechów włoskich

125 ml oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

⅔ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie odstawiamy do przestudzenia. Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy, siekamy i wkładamy do naczynia blendera, razem z orzechami, olejem, sokiem z cytryny i solą. Wszystko razem miksujemy, następnie przekładamy do słoika.





Komentarze

Popularne posty