Wiosenne pesto z czosnku niedźwiedziego
Sezon na czosnek niedźwiedzi jest krótki, więc nie ma na co czekać! Pamiętajcie, że dziko rosnący w lasach jest pod ochroną. Wypatrujcie go na straganach lub wyhodujcie sobie sami. Ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, a nawet go przewyższa pod względem zawartości niektórych cennych substancji. Działa silnie bakteriobójczo, zapobiega nowotworom i miażdżycy, obniża ciśnienie krwi, zawiera dużo witaminy C, no złoto nie roślina! Jadalne są wszystkie części rośliny. Wąską cebulkę wykorzystuje się jak zwykły czosnek, kwiatowe pędy można kisić, a z młodych liści przygotować doskonałe pesto.
Składniki:
duży pęczek czosnku niedźwiedziego
100 g orzechów włoskich
125 ml oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
⅔ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie odstawiamy do przestudzenia. Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy, siekamy i wkładamy do naczynia blendera, razem z orzechami, olejem, sokiem z cytryny i solą. Wszystko razem miksujemy, następnie przekładamy do słoika.
Komentarze
Prześlij komentarz