Guacamole

Jest wiele wersji guacamole, w zależności co dodamy do podstawowego składnika, którym jest awokado. Najważniejsze aby awokado było miękkie i kremowe czyli dojrzałe. Ja najczęściej używam odmiany hass. Guacamole to podstawowy dodatek do większości meksykańskich potraw, takich jak tacos, burito, quesadilla. Bardzo lubię je z chrupiącymi, kukurydzianymi nachos lub z pieczywem.

Składniki:
dojrzałe awokado
sok z 1/2 limonki
ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka sosu tabasco
2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
1/2 drobno pokrojonego pomidora
1/2 łyżeczki utartego kuminu
świeża kolendra
sól
Przygotowanie:
Rozgniatamy widelcem awokado, przyprawiamy sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem lub nachosami.



Komentarze

Popularne posty