Lasagne ze szpinakiem i łososiem




Składniki:
  • pół opakowania makaronu lasagne
  • 300g filetu z łososia
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz biały
  • oliwa

Sos beszamelowy:
  • 1/4 kostki masła
  • czubata łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypta gałki muszkatałowej
Przygotowanie:
Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około 100ml) i smażę około 12 minut. Pod koniec smażenia dodaję sól, pieprz, wyciśnięty czosnek.
Na drugiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i szklę na niej cebulę. Gdy cebula jest zeszklona na patelnię wrzucam pokrojony w kostkę filet łososia i smażę przez kilka minut. Następnie do farszu dodaję przygotowany wcześniej szpinak. Całość mieszam.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczam masło, patelnię zdejmuję z ognia i dodaję mąkę -
dokładnie mieszam, tak by nie było żadnych grudek.
Patelnię znowu stawiam na ogniu i doprowadzam mąkę do lekkiego zrumienienia.
Teraz ponownie zestawiam patelnię z ognia, dodaję zimne mleko, cały czas intensywnie mieszając.
Ponownie stawiam patelnię na ogniu i doprowadzam do wrzenia, cały czas mieszając.
Jeśli sos zbyt gęsty, dolewam jeszcze mleka - sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty.
Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym pieprzem.


Makaron obgotowuję przez około 2 minuty (po kilka płatów) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączam i rozdzielam płaty lasagne.
Naczynie do zapiekania smaruję oliwą. Układam na przemian: płat lasagne, warstwę farszu, sos beszamelowy i następnie lasagne, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos beszamelowy. Zapiekankę można posypać parmezanem. Zapiekam w piekarniku około 25 minut.

 

Komentarze

Popularne posty