Pancakes z miodem, migdałami i konfiturą z pomarańczy
Oto moja propozycja na pyszne, puszyste, słodkie śniadanie. Puszyste pancakes polane miodem, posypane chrupiącymi migdałami z dodatkiem własnoręcznie przygotowanej konfitury z pomarańczy. Polecam gorąco! Miłego dnia.
Składniki Pancakes:
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki suche, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli łączymy z sobą w jednym naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem i masłem. Następnie łączymy z sobą składniki z obydwu naczyń. Powstanie gęsta masa. Pancakes smażymy na suchej patelni. Podajemy z miodem, prażonymi migdałami i konfiturą z pomarańczy (przepis poniżej).
Konfitura z pomarańczy
Składniki:
4 pomarańcze
150-200g cukru
150ml wody
Pomarańcze sparzyć i dobrze umyć. Obrać ze skórki za pomocą obieraczki, bardzo cienko, tak aby od spodu nie było białej warstwy. Skórkę kroimy na cienkie paseczki. Owoce obieramy z białej części skórki, którą wyrzucamy (jest gorzka). Pomarańcze kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy wodę, pokrojoną skórkę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20 minut, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do gorących, wyparzonych słoików, zamykamy i obracamy do góry dnem, aż przestygną.
Komentarze
Prześlij komentarz