Praliny kokosowe w mlecznej czekoladzie
Składniki:
250g wiórków kokosowych
100ml śmietany 36%
60g cukru pudru
70g masła
300g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy śmietanę. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem, a następnie wlewamy masło ze śmietaną. Wszystko razem mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane kulki wkładamy do zamrażalki na około 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie, nabijając kokosową kulkę na patyk do szaszłyków moczymy w czekoladzie. Gotowe kulki wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Taka domowa wersja batoników bounty :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie smakują.
UsuńIle wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuńOkoło 30.
UsuńSuper! Dużo. Dzięki
OdpowiedzUsuńJa używam mleka skondensowanego słodkiego,dodaje też mleko w proszku
OdpowiedzUsuńDlaczego kulki nie chciały mi się sklejac? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem.
OdpowiedzUsuńA próbowałaś schłodzić masę w lodówce? Może ułatwiłoby to formowanie kulek.
UsuńJakoś je uformowałam a później było już z górki :) dziękuję za odpowiedź :)
UsuńCieszę się:) Mam nadzieję, że były pyszne. Pozdrawiam!
UsuńPycha palce lizać :) od dziś będą częstym gościem na moim stole
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam:)
Usuń