Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie
Wyjątkową zaletą kaszy pęczak jest to, że można ją stosować do różnych dań. Doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i dań warzywnych. Jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Bardzo lubię jej lekko orzechową nutę. Sałatki z pęczakiem ostatnio bardzo często u mnie goszczą. Inspiracją do przygotowania tej, była sałatka Katie Quinn Davis z What Katie Ate, ostatecznie jednak w mojej sałatce znalazły się trzy składniki z oryginalnego przepisu. Charakteru sałatce dodaje harissa, specjalność kuchni tunezyjskiej i libijskiej, która w tym przepisie jest składnikiem marynaty do kurczaka. Zachęcam Was do przygotowania tej pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny hummus. Polecam!
Składniki:
200 g filetu z kurczaka
20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni
100 g kaszy jęczmiennej pęczak
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki miodu
1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry
1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 brokuł
1 brokuł
Marynata do kurczaka:
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka pasty harissy (przepis)
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wkładamy piersi kurczaka do płytkiego naczynia, zalewamy je marynatą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Kaszę gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy kaszę, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do miski. W małej misce przygotowujemy dressing: mieszamy sok z cytryny z 1 łyżką oliwy, dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i miód. Następnie zalewamy kaszę dressingiem, mieszamy i odstawiamy na bok.
We wrzątku na małym ogniu gotujemy przez 2-3 minuty różyczki brokułu. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plastry cukinii z obu stron do uzyskania jasnej, złocistobrązowej barwy. Pozwalamy plastrom cukinii lekko ostygnąć, następnie kroimy je w drobną kostkę.
Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i smażymy na niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut lub do czasu, gdy kurczak się skarmelizuje na brzegach, a w środku będzie miękki, a marynata zacznie bulgotać. Wówczas odstawiamy mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa kroimy w kostkę.
W dużej misce mieszamy kaszę z kurczakiem, cukinią, brokułem. Dodajemy natkę pietruszki i podprażone orzeszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz