Konfitura z czerwonej cebuli

Ta konfitura jest moim faworytem wśród dodatków do wielkanocnych pasztetów, ale nie tylko. To niebanalny dodatek, który świetnie podkreśla i wzbogaca smak pieczonych mięs, wędlin, serów, a także burgerów. Mam nadzieję, że zrobicie pożytek z tego przepisu przy okazji zbliżającej się Wielkanocy, bo uwierzcie, nie ma lepszego dodatku do świątecznego pasztetu!


Składniki:
1 kg czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
tymianek (świeży lub suszony)
olej do smażenia
6 łyżek octu balsamicznego
3 łyżki miodu
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, następnie szklimy na oleju. Gdy będzie już szklista zwiększamy płomień palnika aby się przyrumieniła. Dodajemy posiekany czosnek, tymianek, pieprz i sól. Gdy cebula będzie miękka dodajemy miód i ocet balsamiczny, mieszamy i gotujemy do momentu, aż ocet się zredukuje. Wystudzoną konfiturę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Podajemy jako dodatek do mięs, wędlin, pasztetów.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty