Tarta z łososiem i szpinakiem

Charakterystyczne niewysokie ciasto z pofalowanym brzegiem, wypełnione słodkim lub słonym farszem to właśnie tarta. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale znana i lubiana jest na całym świecie. Podstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie czy spotkanie, do kieliszka schłodzonego białego wina i miłego towarzystwa :) Można zaserwować ją na ciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę.


Składniki:
Spód:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
175 g masła
60 ml zimnej wody
Nadzienie:
100 g wędzonego łososia
150 g świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
100 g tartego sera grana padano
4 jajka
100 ml gęstej śmietany 18 %
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub w robocie. Gdy będzie jednolite, zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy przez około godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy i wkładamy do formy na tartę. Spód nakłuwamy widelcem. Tartę przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą albo grochem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, tak aby zmiękł, ale nie przyrumienił się. Dodajemy szpinak i dusimy przez chwilę.

Jajka mieszamy ze śmietaną i 80 g sera (20 g zostawiamy do posypania po wierzchu tarty). Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszaninę przelewamy na dno tarty, na niej układamy szpinak i plastry łososia. Wierzch posypujemy resztą sera. Tartę pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.






Komentarze

  1. To może być bardzo ciekawe danie. Chyba będę musiała wypróbować w któryś dzień na kolację ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie! Na pewno zrobię jak będę miała gości ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie dobrane składniki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakoś nie umiem się przekonać do wytrawnych ciast... Ale ta tarta wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąż nie był do końca przekonany, stwierdził że jak ciasto to raczej tylko na słodko, po czym zjadł pół, kolacja była udana, dziękujęmy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również, jestem przyzwyczajony że tarta powinna być słodka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się czasem przełamać i spróbować czegoś nowego :D Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Tak też smakuje ;) Gorąco polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie...a można wiedzieć jakiej wielkości była użyta forma na tartę?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty