Koreańska surówka z czerwonej kapusty

Niezależnie od pory roku, zawsze znajdą się warzywa, z których można wyczarować przepyszne surówki. Nawet u schyłku zimy, która daje się nam we znaki siarczystymi mrozami. A jak wszyscy dobrze wiemy, najzdrowsze warzywa to surowe warzywa, dlatego warto wyrobić w sobie nawyk jedzenia surówek.  Z niewielu składników można wyczarować dodatek, który nie tylko urozmaici posiłek, ale wzbogaci go o cenne witaminy, błonnik itd. Surówka z czerwonej kapusty powstała na bazie przepisów na koreańskie sałatki, które przygotowaliśmy pod okiem pewnej przesympatycznej Żeni z Kazachstanu, przy okazji poznawania smaków z jej rodzinnego kraju. Uwielbiam warsztaty kulinarne, bo dają możliwość poznania smaków z zakątków świata do których jeszcze nie dotarłam i których trudno byłoby mi spróbować w innych okolicznościach. Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami,  może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem? I koniecznie dajcie znać co wyszło z waszych eksperymentów!


Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
3 ząbki czosnku
2 papryczki chili
1 łyżeczka soli
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka nasion kolendry
1-2 łyżki octu
1/3 szklanki oleju
Przygotowanie:
Kroimy kapustę w 1 cm kawałki, solimy i ugniatamy. Dodajemy drobno pokrojone papryczki chili, utarte w moździerzu nasiona kolendry, cukier i ocet. Mieszamy. Czosnek drobno siekamy i dajemy na wierzch surówki. Olej podgrzewamy w garnuszku i bardzo gorącym polewamy czosnek i kapustę. Wszystko razem mieszamy. Surówkę odstawiamy na około 2 godzin, aby smaki się przegryzły. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty