Chleb tostowy
Tosty z serem i ketchupem to ulubione śniadanie moich dzieci. Bo kto ich nie lubi?! Najlepsze oczywiście są te na domowym chlebie. Potwierdzi to każdy, kto choć raz przestudiował skład na opakowaniu gotowego chleba tostowego. Trudno znaleźć taki bez spulchniaczy i konserwantów itp. Dlatego postanowiłam upiec swój własny. A mój sposób na idealne tosty to kromki chleba po zewnętrznej stronie muszą być posmarowane lekko masłem, to odpowiada za chrupkość i złocistą barwę tostów. Do środka daję ser mozzarella i odrobinę ketchupu, można dodać też pieczarki i plasterki cebuli. Prosto, szybko, pysznie. Miłego dnia!
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 750
250 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
70 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy około 5 minut. Powinno powstać gładkie i jednolite ciasto. Misę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na około 60 minut. Dużą foremkę keksówkę smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy z niego wałek i wkładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy do ponownego wyrastania na kolejne 60 minut. Ciasto powinno wypełnić foremkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wierzch chleba możemy posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz