Fava- grecka pasta z grochu
Uwielbiam wszelkie smarowidła, hummusy i pasty. I to nie przypadek, że napisałam książkę kulinarną na ten temat. Fava to pochodząca z Grecji przekąska, nieco mniej popularna niż tzatzyki czy sałatka grecka. Z wyglądu i konsystencji przypomina hummus, ale przygotowuje się ją z łuskanego grochu i cebuli. Podaje się ją zarówno na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do dobrego pieczywa i świeżych warzyw. Jest zaskakująco pyszna, delikatnie słodka z wyczuwalnym aromatem liści laurowych i tymianku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Po więcej przepisów na wegańskie i wegetariańskie pasty i smarowidła odsyłam Was do mojej książki "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie". Poza przepisami na smarowidła, znajdziecie w niej także przepisy na domowe pieczywo, na którym warzywne smarowidła smakują najlepiej!
Składniki:
250 g łuskanego grochu
4 duże cebule
4 liście laurowe
5 gałązek tymianku
sok z 1 cytryny
szczypta ostrej papryki
2 łyżeczki kaparów
3 łyżki oliwy z oliwek+ dodatkowo do smażenia i skropienia przed podaniem
sól
Przygotowanie:
Groch zalewamy wodą i moczymy, najlepiej przez całą noc, następnie go płuczemy, zalewamy w garnku świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, tymianek i gotujemy na małym ogniu aż groch całkowicie się rozpadnie i wchłonie większość wody. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej płynu.
W międzyczasie kroimy 3 cebule w kostkę i szklimy ją na oliwie, a następnie dodajemy do gotującego się grochu. Pozostałą cebulę kroimy w piórka, dodajemy szczyptę cukru i soli i smażymy aż równomiernie się skarmelizuje.
Z ugotowanego grochu wyjmujemy liście laurowe i gałązki tymianku. Całość miksujemy blenderem, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą. Favę podajemy ze skarmelizowaną cebulą, kaparami, skropioną oliwą.
Komentarze
Prześlij komentarz