Fava- grecka pasta z grochu

Uwielbiam wszelkie smarowidła, hummusy i pasty. I to nie przypadek, że napisałam książkę kulinarną na ten temat. Fava to pochodząca z Grecji przekąska, nieco mniej popularna niż tzatzyki czy sałatka grecka. Z wyglądu i konsystencji przypomina hummus, ale przygotowuje się ją z łuskanego grochu i cebuli. Podaje się ją zarówno na ciepło jak i na zimno, jako dodatek do dobrego pieczywa i świeżych warzyw. Jest zaskakująco pyszna, delikatnie słodka z wyczuwalnym aromatem liści laurowych i tymianku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Po więcej przepisów na wegańskie i wegetariańskie pasty i smarowidła odsyłam Was do mojej książki "Wegańskie smarowidła na domowym pieczywie". Poza przepisami na smarowidła, znajdziecie w niej także przepisy na domowe pieczywo, na którym warzywne smarowidła smakują najlepiej! 

Składniki:

250 g łuskanego grochu

4 duże cebule

4 liście laurowe

5 gałązek tymianku

sok z 1 cytryny

szczypta ostrej papryki

2 łyżeczki kaparów

3 łyżki oliwy z oliwek+ dodatkowo do smażenia i skropienia przed podaniem

sól

Przygotowanie:

Groch zalewamy wodą i moczymy, najlepiej przez całą noc, następnie go płuczemy, zalewamy w garnku świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, tymianek i gotujemy na małym ogniu aż groch całkowicie się rozpadnie i wchłonie większość wody. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej płynu.

W międzyczasie kroimy 3 cebule w kostkę i szklimy ją na oliwie, a następnie dodajemy do gotującego się grochu. Pozostałą cebulę kroimy w piórka, dodajemy szczyptę cukru i soli i smażymy aż równomiernie się skarmelizuje.

Z ugotowanego grochu wyjmujemy liście laurowe i gałązki tymianku. Całość miksujemy blenderem, dodajemy oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą. Favę podajemy ze skarmelizowaną cebulą, kaparami, skropioną oliwą.








Komentarze

Popularne posty