wtorek, 16 kwietnia 2013

Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem


Komponując nasze dietetyczne menu nie zapominajmy o zupach. Są zdrowe, sycące i pyszne, a nie muszą być kaloryczne. Mogą mieć postać gęstego kremu (za sprawą zmiksowanych warzyw, a nie gęstej śmietany czy mąki) lub zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków.
Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:
  • bulion warzywny (około 2 litry)
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ugotowana marchewka (może być z bulionu)
  • oliwa z oliwek
Na oliwie smażymy cebulę i czosnek oraz paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz