poniedziałek, 2 czerwca 2014

Żeberka w marynacie Jack Daniel's

Jasper Newton Daniel urodził się w połowie XIX wieku w Lynchburgu w amerykańskim stanie Tennessee. Dziś to małe miasteczko odwiedza rocznie około 200 tysięcy turystów, a whiskey Jack Daniel's (Jasper wolał, aby nazywać go "Jack") jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholu w świecie. Jedno z haseł reklamowych"DJ" głosi "It's not scotch. It's not bourbon. It's Jack". Wyjątkowy charakter trunku nadaje mu stosowany w Tennessee proces przesączania destylatu przez trzymetrową warstwę węgla klonowego. Ta dodatkowa filtracja wpływa na gładkość finalnego produktu i słodko-dymne aromaty.

Składniki:
Marynata Jack Daniel's
70 ml whiskey Jack Daniel's
1 łyżka cukru brązowego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
50 ml oliwy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
1 łyżka sosu sojowego

1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny. Po godzinie pieczenia żeberka obracamy. 



3 komentarze:

  1. Mięso w takiej marynacie na pewno przypadłoby do gustu mojemu Mężowi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością jest to "męskie" danie. Polecam!

      Usuń
  2. Właśnie się zajadamy.Są ZAJEBISTE!!!! Ekstra przepis, chowają się te z Whiskey in the jar...

    OdpowiedzUsuń