Żeberka w marynacie Jack Daniel's
Jasper Newton Daniel urodził się w połowie XIX wieku w Lynchburgu w amerykańskim stanie Tennessee. Dziś to małe miasteczko odwiedza rocznie około 200 tysięcy turystów, a whiskey Jack Daniel's (Jasper wolał, aby nazywać go "Jack") jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek alkoholu w świecie. Jedno z haseł reklamowych"DJ" głosi "It's not scotch. It's not bourbon. It's Jack". Wyjątkowy charakter trunku nadaje mu stosowany w Tennessee proces przesączania destylatu przez trzymetrową warstwę węgla klonowego. Ta dodatkowa filtracja wpływa na gładkość finalnego produktu i słodko-dymne aromaty.
Składniki:
Marynata Jack Daniel's
70 ml whiskey Jack Daniel's
1 łyżka cukru brązowego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
50 ml oliwy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki dobrej jakości ketchupu lub sosu BBQ
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
1 łyżka sosu sojowego
1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę- mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, a następnie marynatą. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na noc). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2 godziny. Po godzinie pieczenia żeberka obracamy.
Mięso w takiej marynacie na pewno przypadłoby do gustu mojemu Mężowi.
OdpowiedzUsuńZ całą pewnością jest to "męskie" danie. Polecam!
UsuńWłaśnie się zajadamy.Są ZAJEBISTE!!!! Ekstra przepis, chowają się te z Whiskey in the jar...
OdpowiedzUsuńW ja zapytam czy próbował.ktos z innym wyski np Jim Beam lub ballatains ? Bo akurat te dwa mam w domu 😅
OdpowiedzUsuńWyski? BALLATAINS? Czy ty masz jakiś mentalny problem?
UsuńWlej cokolwiek. Jim Beam będzie lepszy bo ma słodki smak i mocny aromat.
UsuńJa robię na Ardbegu, rewelka
UsuńNie no, Ardberg to zupełnie inna półka 😉 mi jednak byłoby chyba szkoda
UsuńCzy piec pod przykryciem czy bez?
OdpowiedzUsuńJa posiadam Grant's smoky. Może być?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej może być!
UsuńPodbijam powyższe pytanie "czy piec żeberka pod przykryciem?" :)
OdpowiedzUsuńBez przykrycia.
UsuńZ termoobiegiem, czy bez?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu, grzanie góra/dół.
UsuńNie wiem tylko czy się uda
OdpowiedzUsuń