Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Lato  w pełni i stragany uginają się od kolorowych warzyw, więc z minimalnym nakładem pracy można wyczarować w kuchni coś pysznego. O tej porze roku królują sałatki. Jako danie główne lub dodatek do grillowanych mięs, ryb itd. I choć pogoda nie zawsze sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor. Bo kto jada sałatki ten piękny.... itd.


Składniki:
500 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach
300 g fasolki szparagowej
1 cebula
1 pęczek koperku
1 pęczek natki pietruszki
200 g świeżego zielonego groszku
kilka rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki
sól
pieprz
Dressing:
25 ml octu winnego
75 ml oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową gotujemy około 7 minut w osolonym wrzątku, po czym odcedzamy i kroimy w 2 cm kawałki. Ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy koperek i natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy rzodkiewki i groszek. W mniejszym naczyniu przygotowujemy dressing, energicznie mieszamy składniki, do uzyskania gładkiej emulsji. Sałatkę polewamy dressingiem, przyprawiamy solą i pieprzem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty