Wieniec drożdżowy z makiem

Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć maku, który zgodnie z ludowymi wierzeniami zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Mak, który zawiera w makówce tysiące nasion, na wigilijnym stole od wieków występował jako symbol urodzaju i płodności. Makówka to także symbol domu jednoczącego wszystkich domowników. Stąd w zależności od regionu na świątecznych stołach pojawią się kutie, kluski z makiem, makówki, makiełki, makowce. Święta coraz bliżej, częstujcie się więc przepisem na drożdżowy wieniec z makiem!


 Składniki:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru
80 g stopionego masła
Masa makowa:
100 g zmielonego suchego maku
5 łyżek płynnego miodu
50 g masła
150 g mieszanki bakalii (orzechów laskowych, nerkowców, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek)
4 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy bakalie. Następnie odcedzamy. Mak razem z bakaliami rozdrabniamy blenderem, dodajemy miód, roztopione masło i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszamy.

Ciasto: do mleka dodajemy świeże drożdże, łyżkę mąki i 2 łyżeczki cukru, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do większej miski, dodajemy zaczyn z drożdży i mleka, jajko, cukier. Całość zagniatamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak. Dodajemy stopione masło i wyrabiamy aż  całe zostanie wchłonięte przez ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce przykrytej folią spożywczą przez około godzinę. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Ciasto ponownie zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Ciasto smarujemy przygotowaną masą makową i zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę. Ostrym nożem rozcinamy ją wzdłuż, zostawiamy około 2 cm nierozciętego ciasta. Przeplatamy kawałki ciasta rozcięciem do góry, łączymy końce formując wieniec. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut.



Lukier: cukier puder mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny. Wystudzony wieniec polewamy lukrem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty