Chleb cebulowy pieczony w garnku

Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję, dzięki czemu uzyskamy miękką i delikatną konsystencję miąższu. W przepisie na prezentowany chleb znajdziecie zarówno zakwas, jak i drożdże, więc wyprzedzę pytania o to, po co dodawać do ciasta zakwas i drożdże? Zakwas powoduje wyrastanie i spulchnianie ciasta na chleb, ale potrzebuje do tego dość długiego czasu. Postanowiłam ten etap nieco skrócić i dodałam drożdże. Zakwasowi chleb zawdzięcza charakterystyczny smak, a wyrasta dzięki drożdżom. Jest to swego rodzaju pójściem na skróty, chleb z całą pewnością nie jest tak wartościowy jak na samym zakwasie, ale smakowo niczego mu nie brakuje. Powiem więcej, jest pyszny, w środku miękki i puszysty, z grubą i chrupiącą skórką. Drożdże w tym przepisie można pominąć i odstawić ciasto na chleb do wyrastania na około 8 godzin, bo tyle mniej więcej potrzebuje zakwas aby spulchnić ciasto, a po uformowaniu bochenka zaczekać aż podwoi swoją objętość. Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Bochenek chleba wyrasta w nim w klimacie sprzyjającym jego delikatności i chrupiącej skórce. Taki sposób pieczenia gwarantuje, że bochenek osiągnie odpowiedni kształt, będzie miał miękkie wnętrze i chrupiącą, popękaną skórkę, która dodaje mu rustykalnego uroku.
 Składniki:
Zakwas:
180 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
145 g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu
Ciasto na chleb:
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750  
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
340 g ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży instant
325 g dojrzałego zakwasu*
3-4 łyżki suszonej smażonej cebulki
Przygotowanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM:
Składniki na zakwas mieszamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze 21 st.C, aby dojrzał.
W DNIU PIECZENIA:
Wszystkie składniki ciasta na chleb mieszamy łyżką lub mikserem wyposażonym w hak, przez około 5 minut. Ciasto będzie dość klejące. Wymieszane ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Blat kuchenny lub stolnicę obsypujemy mąką i wykładamy w to miejsce ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym kładziemy czystą ściereczkę kuchenną, oprószamy ją mąką, kładziemy w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykrywamy ciasto wystającymi bokami ściereczki, wkładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 - 1,5 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C, ustawiamy kratkę w dolnej części piekarnika a na niej przykryty garnek żeliwny, o średnicy ok. 20-24 cm.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjmujemy gorący garnek z piekarnika i zdejmujemy pokrywę. Umieszczamy ciasto w garnku łączeniem do góry (zsuwamy ze ścierki). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykrywamy i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez około 15 minut.
Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i odkładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroimy dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty