FIT szarlotka z orzechową kruszonką

W 2019 rok wchodzę spokojnym krokiem, nie robię dalekosiężnych planów, nie wybiegam za bardzo w przyszłość i nie robię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry pomysł! Spód i wierzch ciasta to mieszanina mąki i grubo mielonych orzechów laskowych z odrobiną masła i cukru, a między nimi warstwa jabłek z cynamonem. Mimo małej ilości cukru (4 łyżki na całe ciasto) szarlotka jest słodka i zaspokoi ochotę na małe co nieco nie jednego łasucha. I nie powinna powodować wyrzutów sumienia jeśli przypadkiem z Nowym Rokiem postanowiliście ograniczyć słodkości w swojej diecie. Życzę Wam kochani abyście w tym roku spełniali swoje marzenia, byli szczęśliwi i zdrowi.
Składniki:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
150 g mielonych orzechów laskowych
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z mielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło i ucieramy palcami aż powstanie kruszonka. Miskę z kruszonką wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cynamonem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Połowę przygotowanej kruszonki wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy aby powstał spód. Na spód z kruszonki dajemy jabłka. Do pozostałej kruszonki dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut.





Komentarze

  1. mm takiej szarlotki jeszcze nie znam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi dobrze, miła odmiana dla zwykłej szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz wiem co zrobię z orzechami

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam szarlotkę z Twojego przepisu i rzeczywiście jest przepyszna! Znajomi byli zachwyceni. ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. To kolejny przepis, który wykorzystuje w szarlotce orzechy. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim połączeniem - muszę wypróbować je na własnej skórze (a raczej na własnych kubeczkach smakowych) :-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty