Butter Chicken

Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość smaku danie zawdzięcza dużej ilości przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Bardzo często stosuje się tam mieszankę przypraw o egzotycznie brzmiącej nazwie garam masala. Jest to bardzo wyrazista mieszanka kilku suchych przypraw, które w połączeniu ze sobą stanowią niezwykle aromatyczną i smakowitą kompozycję. Nazwa "garam masala" oznacza dosłownie w języku hindi "gorące przyprawy". Etymologii tego określenia należy doszukiwać się w starożytnym systemie medycyny indyjskiej- ajurwedy. Według jej założeń przyprawa ta była stosowana do podwyższenia temperatury ciała, a także do osiągnięcia dobrego samopoczucia. Przez wieki skład garam masali ulegał mniejszym lub większym zmianom, co zaowocowało powstaniem różnych jej wariantów. Na pewno powinny się w niej znaleźć: kumin, kolendra, goździki, pieprz, cynamon i gałka muszkatołowa. W sklepach z żywnością egzotyczną znajdziecie gotowe mieszanki garam masali, ale możecie też przygotować ją sami. Przepis znajdziecie poniżej.
GARAM MASALA
30 g nasion kolendry
30 g kuminu
8 g goździków
15 g ziaren czarnego pieprzu
8 g mielonego cynamonu
2 g anyżu
10 g mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki poza gałką muszkatołową i cynamonem wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez około 5 minut ciągle mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia, gdy nasiona zaczną "strzelać". Uprażone nasiona rozcieramy w moździerzu na pył, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową.

BUTTER CHICKEN
Składniki:
750 g piersi z kurczaka
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki garam masala
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżki oliwy
Czosnek i imbir drobno kroimy. Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało.
Sos:
40 g masła ghee (klarowanego)
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka kurkumy
400 ml passaty pomidorowej
1 łyżka soku z cytryny
125 ml śmietanki kremówki
Dodatki:
ryż
chlebki naan (przepis)
natka pietruszki
Przygotowanie:
20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą, gdy się przyrumienią, odstawiamy z ognia.
Kolejne 20 g masła podgrzewamy na patelni i smażymy na nim drobno pokrojony imbir i czosnek. Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy. Następnie wlewamy passatę pomidorową i sok z cytryny oraz kurczaka. Doprowadzamy do zagotowania, dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze przez 5 minut i podajemy z natką pietruszki, ryżem i chlebkami naan.



Komentarze

  1. uwielbiam!!! Smakowite zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczne i pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi dobrze! Uwielbiam takie smaki, więc myślę, że i to przypadnie mi do gustu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy przypadkiem maslo ghee i maslo klarowane, to nie to samo ???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty