Proste ciasto z rabarbarem

Bardzo lubię takie przepisy. Proste, a nawet banalne i trochę oldschoolowe. Łapiecie się czasem na tym, że poszukujecie coraz to nowych przepisów, nowych smaków i nowatorskich połączeń, a zapominacie o smakach, na których większość z nas się wychowała? Bo ja czasami tak mam. A prostota i klasyka w kuchni zawsze obronią się same. Wracam więc do przepisu, który być może znacie, na proste i pyszne ciasto jogurtowe, które przygotowałam z rabarbarem. Z całą pewnością przygotuję je też z innymi owocami. Jest dziecinnie proste i takie pyszne, że znika błyskawicznie. Spróbujcie sami!
Składniki:
(blaszka 39x27,5)
1 szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
3 jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
3 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski dajemy jogurt, pastę waniliową, jajka i olej i wszystko razem mieszamy. Płynne składniki przelewamy do miski z sypkimi składnikami i krótko mieszamy, do powstania jednolitej masy.
Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar kroimy w plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 35 minut. 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty