Jagodzianki z kruszonką

Do jagodzianek nie muszę chyba nikogo przekonywać? Puszyste drożdżowe bułeczki z jagodowym nadzieniem mają wielu wielbicieli. Ja też do nich należę. Latem można je kupić w większości piekarni i cukierni, ale najlepsze są te domowe, własnoręcznie przygotowane. Zgadzacie się ze mną? Wypróbujcie ten przepis i dajcie znać co o nich myślicie. Nie chcę się chwalić, ale uważam że to najlepsze jagodzianki, jakie do tej pory zrobiłam. Prawdziwy sztosik;)


Składniki:
(na 16 jagodzianek)
Ciasto:
550 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
100 g cukru
100 g jogurtu greckiego
200 ml mleka
2 jaja
Nadzienie:
550 g jagód
3 łyżki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Do misy wsypujemy mąkę, cukier, suche drożdże, dodajemy jajka, jogurt i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto mikserem, aż będzie elastyczne. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Jagody mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym.

Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy mąkę z cukrem, masło topimy w rondelku i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy aż powstaną charakterystyczne okruszki.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, chwilę ugniatamy, po czym dzielimy na 16 części- z każdej formujemy kulkę, którą rozciągamy i rozpłaszczamy. Na środku kładziemy 2 łyżki jagód. Brzegi ciasta zlepiamy tworząc sakiewkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika (grzanie góra/dół) i pieczemy 20-25 minut, lub do momentu aż będą pięknie przyrumienione. Wystudzone jagodzianki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny.



Komentarze

  1. Wspomnienie z dzieciństwa :) zbieranie jagód a potem babcia robiła takie - eh już takich sie nie dostanie:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodzianki to moje ulubione drożdżówki :) Uwielbiam to połączenie smaków. Jedyny minus to zafarbowany język :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze letnie bułeczki. Moja babcia robiła obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wyglądają. Na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagody aż się wysypują z tych bułeczek :) takie są najlepsze, bo najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję ten zapach! będzie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jagodzianki - moje ulubione! :) Na pewno skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty