Tarta z rydzami

Ale nam się jesień rozhulała! Na Śląsku mamy już za sobą pierwsze nocne przymrozki. A w kuchni rządzą jesienne smaki, tym razem grzyby, nie byle jakie, bo rydze! Uznawane za jedne z najsmaczniejszych leśnych grzybów, doceniane za bogactwo smaku i aromatu. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera. Najprostszy sposób na rydze to duszenie ich na maśle, bo rydze i masło to bardzo zgrany duet. Ja nadmiar duszonych na maśle rydzów, proponuję wykorzystać do przygotowania jesiennej tarty, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Doskonała przekąska do czerwonego trunku, jakbyście chcieli umilić sobie coraz dłuższe jesienne wieczory.
Składniki :
Spód:
250 g mąki pszennej typ 650
150 g masła+ do wysmarowania foremki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Wypełnienie:
200 g rydzów (lub innych grzybów) 
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła 
sól, pieprz
2 jajka
100 g śmietany 30%
100 g jogurtu naturalnego
90 g tartego sera grana padano 
Przygotowanie :
Foremkę do tarty smarujemy masłem.
Składniki na spód tarty zagniatamy, powinno powstać gładkie ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera (jeśli nie lubicie brudzić sobie rączek). Ciastem wyklejamy Spód i brzegi foremki do tarty. Foremkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp 190 st. C. Schłodzony Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchym grochem, fasolą lub cieciorką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie (papier z grochem) i pieczemy spód kolejne 13 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i osuszone rydze. Wszystko razem smażymy około 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, jogurtem i serem. Na podpieczonym spodzie układamy grzyby, zalewamy masą jajeczną i pieczemy 25 minut w piekarniku.





Komentarze

  1. ale przepysznie!!! uwielbiam rydze, mogłabym zajadać się nimi codziennie ale w moim regionie nie są wcale takie łatwe do znalezienia :) przepis zapisuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I jesień piękniejsza dzięki takim daniom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rydze. Musi być pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Jeśli szukacie dobrego źródła kwasów omega-3 to polecam wam nasiona chia, które pomogą wam je uzupełnić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem ze sklepu internetowego sprzętu z zakresu małego AGD . Czy możecie polecić jakieś sklepu internetowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować, czy zamiast rydzów można użyć grzybów leśnych??

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rydze. Tarta na pewno przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Takiej tarty na słono jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przez całe życie nie jadłam lepszej tarty. Dzięki serdeczne za ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty