Pieczony kalafior z hummusem
Nie od dziś wiadomo, że upieczone warzywa zyskują niepowtarzalny, głęboki smak. Zupełnie inny niż w przypadku gdy je gotujemy. Tak też jest z kalafiorem, który po upieczeniu przybiera zupełnie inne oblicze, staje się lekko orzechowy, ma przyjemną strukturę i wyjątkowy aromat. Jeśli jeszcze nie próbowaliście pieczonego kalafiora, koniecznie spróbujcie, gwarantuję że odmieni wasze podejście do tego warzywa. Upieczony kalafior może stać się składnikiem różnych sałatek, bazą aromatycznej, kremowej zupy lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Moja propozycja to duet kalafiora z hummusem i dodatkowo z warzywami i ziołami. W każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam!
1 mały kalafior (około 750 g)
2 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka curry
Hummus:
1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Dodatki:
pomidorki koktajlowe
świeże zioła
2 łyżki soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki pasty sezamowej tahini
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sól i pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Dodatki:
pomidorki koktajlowe
świeże zioła
Przygotowanie:
Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, papryką i curry i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy miksturą kalafior. Kalafior przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękki i przyrumieniony.
Hummus: Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku malaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodajemy wodę i zaczynamy miksować na pastę.
W międzyczasie dodajemy resztę w składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, około 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, oliwę oraz kumin (kmin rzymski).
Miksując stopniowo dodajemy więcej wody, jeśli pasta jest zbyt sucha.
Gotowy hummus rozsmarowujemy na talerzu, na nim układamy upieczony kalafior i dodatki.
ale apetyczne!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Nigdy nie podawałam jeszcze tak kalafiora
OdpowiedzUsuńbardzo fajne i lekkie jedzonko. Super podane :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiego nie jadłam, fajnie upieczony :)
OdpowiedzUsuńKozacki pomysł!!!!!!!
OdpowiedzUsuńKalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie jadłam. Hummus uwielbiam jak również kalafior więc to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńZnakomicie się prezentuje
OdpowiedzUsuńfantastyczne!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafior ale w takiej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPieczony kalafior - super! Spróbujcie zrobić schaby z kalafiora, polecam ;)
OdpowiedzUsuń