Bułki orkiszowe z ziarnami
Składniki:
400 g mąki orkiszowej typ 1850
8 g drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki otrębów pszennych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki siemienia
2 łyżki pestek dyni
350 ml wody
2 łyżeczki miodu
Posypka:
po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc (8-10 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy na blacie podsypanym mąką i wałkujemy na grubość 2 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na trójkąty (8-9 sztuk).
Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Jeden napełniamy zimną wodą, a do drugiej wsypujemy ziarna (po łyżce z każdego rodzaju). Bułki zanurzamy najpierw w wodzie, a następnie w posypce z ziaren. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20-25 minut, do delikatnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń