Bułki orkiszowe z ziarnami

Pieczywo to mój konik! Dobrze wiedzą o tym stali czytelnicy bloga i uczestnicy moich warsztatów kulinarnych. Uwielbiam piec, uwielbiam jeść i dzielić się z Wami nowymi przepisami. 
Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica. Mąka orkiszowa doskonale nadaje się do przygotowania pieczywa, zarówno chleba jak i bułek, szczególnie ta o wyższych typach, czyli pełnoziarnista. Orkisz ma lekko słodkawy smak i orzechowy aromat, co jest jego zaletą. 
Wielkimi krokami zbliża się wrzesień, może więc upieczecie te pyszne bułeczki żeby następnie przygotować z nich apetyczne kanapki dla dzieci do szkoły? 

 Składniki:

400 g mąki orkiszowej typ 1850

8 g drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki otrębów pszennych

2 łyżki nasion słonecznika

2 łyżki siemienia

2 łyżki pestek dyni

350 ml wody

2 łyżeczki miodu


Posypka:

po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta na bułki dajemy do misy miksera i miksujemy do połączenia się składników. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na całą noc (8-10 godzin).

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy na blacie podsypanym mąką i wałkujemy na grubość 2 cm. Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na trójkąty (8-9 sztuk).

Przygotowujemy 2 głębokie talerze. Jeden napełniamy zimną wodą, a do drugiej wsypujemy ziarna (po łyżce z każdego rodzaju). Bułki zanurzamy najpierw w wodzie, a następnie w posypce z ziaren. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 20-25 minut, do delikatnego zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty