Wege gołąbki z kaszą i soczewicą

Szanuję i bardzo lubię tradycyjne domowe dania obiadowe, takie jak kotlety mielone z ziemniakami i mizerią czy gołąbki. Jednak coraz częściej przekonuję się, że częściowa lub całkowita rezygnacja z pewnych składników w diecie, np z mięsa, otwiera zupełnie nowe możliwości i nie postrzegam tego jako ograniczenia, a wprost przeciwnie, jako dobrą okazję żeby trochę poeksperymentować. Wyobraźnia podsuwa mi nowe rozwiązania, które wcześniej nie przyszły mi do głowy. Otwiera się wielkie bogactwo nowych smaków, połączeń, zastosowań, a eksperymenty kulinarne doprowadzają do ciekawych efektów. Prezentuję Wam dziś mój ostatni hit- wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną, soczewicą i warzywami oraz sosem z pieczonej papryki. Spróbujcie sami! Polecam!

Składniki:
główka białej kapusty
200 g kaszy gryczanej białej
200 g czerwonej soczewicy
250 g boczniaków
250 g brązowych pieczarek
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
100 g suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy

Przyprawy:
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka wędzonej papryki

Sos z pieczonej papryki
2 papryki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
wędzona papryka
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Liście kapusty należy sparzyć. Proponuję najpierw usunąć nożem głąb, wówczas łatwiej będzie zdejmować miękkie liście. Kapustę umieszczamy w dużym garnku we wrzącej wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręcamy kapustę i czekamy jeszcze 2-3 minut zanim zdejmiemy pierwsze liście. Zdejmujemy po 2-3 liście.

Kaszę gryczaną gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy. Następnie gotujemy soczewicę około 10 minut, odcedzamy.
Na dużej patelni na oliwie szklimy posiekaną cebulę, po 5 minutach dodajemy drobno pokrojone grzyby. Seler naciowy kroimy w plasterki, marchew trzemy na dużych oczkach tarki. Warzywa dodajemy na patelnię i wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut.
W dużej misce mieszamy farsz: kaszę, soczewicę, warzywa z patelni i pokrojone w paski suszone pomidory. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, płatkami drożdżowymi i papryką. Można też dodać chili.
Na liściu kapusty umieszczamy porcję farszu (2-3 łyżki) i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy najmniejsze liście kapusty, na nich kładziemy gołąbki, które też przykrywamy kapustą. Gołąbki podlewamy wodą, w której gotowaliśmy kapustę. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. i zapiekamy około 45 minut.
Podajemy z sosem z pieczonej papryki.

Sos: Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórą do góry, można posmarować oliwą. Zapiekamy około 30 minut w temp. 190 st. Skóra powinna się przypalić. Po wyjęciu z piekarnika przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia (ułatwi to usunięcie skóry z papryki). Po przestudzeniu obieramy ze skóry.
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, upieczoną paprykę, przyprawy. Całość podsmażamy kilka minut, zalewamy pomidorami z puszki, dusimy około 15 minut. Następnie miksujemy na gładki sos.




Komentarze

Popularne posty