Bajgle

 To pieczywo powiązane z żydowską tradycją, pełniło kiedyś funkcję obrzędową i było spożywane tylko  podczas ważnych uroczystości. Żydowska Starszyzna zalecała czcić w ten sposób narodziny chłopca. Kolisty kształt bajgla miał znaczenie symboliczne, odzwierciedlał cykl życia i stanowił podarunek, który wręczano kobietom zaraz po porodzie. Opis tego zwyczaju zawiera pierwsza wzmianka o bajglach, która pochodzi z 1610 roku i została zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. I to właśnie z krakowskiego Kazimierza wywodzą się bajgle.

Składniki:
7g drożdży instant
3 łyżki cukru
4 i ½ szklanki mąki chlebowej typ 750
1 szklanka letniej wody
odrobina oleju
½ łyżki drobnej soli
1 żółtko
ziarna maku lub sezamu

Przygotowanie:

Wymieszaj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i 4 łyżkami wody. Odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
Wsyp pozostałą mąkę razem z ½ łyżki soli do zaczynu, dodaj 1 szklankę wody i zacznij wyrabiać ciasto. Po 10 minutach powinno być miękkie, błyszczące i elastyczne. Uformuj kulę z ciasta. Do miski wlej odrobinę oleju, włóż ciasto i pokręć miską kilka razy, aby ciasto pokryło się olejem. Przykryj miskę, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj kilka minut, podziel ciasto na 12 równych części.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę, zrób w niej dziurkę i zakręć obwarzankiem na palcu.
Odłóż do wyrośnięcia na około 1 godzinę na stolnicy obsypanej mąką, przykryj ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W małej miseczce wymieszaj żółtko z łyżką wody.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wsyp 2 łyżki cukru.
Ostrożnie bierz po jednym bajglu i wkładaj do wrzącej wody, gotuj po 1 minucie na każdą stronę.
Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj żółtkiem, posyp sezamem i makiem, piecz 25 minut w piekarniku. 


Komentarze

  1. Obłędne, będę próbowała odwzorować, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubisz smacznie zjeść? Polecam catering firmowy na Energetyków 23 w Lublinie, fajnie sprawdzi się dla dużych firm, które często zamawiają jedzenie z dowozem. www.polskiobiad.pl.
    kontakt 787 604 606 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 4 i 1/2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodziło o szklankę. Dzięki za czujność. Już poprawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty