Baklawa to deser dosłownie ociekający słodkością, nasączony aromatycznym, lekko perfumowanym cukrowym syropem. Klei się do palców i wypełnia usta bezgraniczną słodkością. Lepiej nie liczyć tu kalorii.
Wywodzi się z kuchni tureckiej, ale spotkacie ją też w kuchni greckiej, bałkańskiej, ormiańskiej, a także marokańskiej. Baklawę przygotowuje się z listkowego ciasta filo, które przekłada się posiekanymi orzechami, nacina w romby, kwadraty lub trójkąty, następnie zapieka i na końcu nasącza aromatyzowanym syropem cukrowym i dekoruje np pistacjami.
Baklawa jest w miarę prosta w wykonaniu, jeśli korzystacie z gotowego ciasta filo, które kupicie w większości supermarketów. Wodę z kwiatów pomarańczy lub wodę różaną kupicie w sklepach z żywnością egzotyczną, stacjonarnych lub internetowych. To bardzo ważny składnik, nie pomijajcie go.
Składniki:
300 g ciasta filo
500 g orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki cukru
200 g klarowanego masła, roztopionego
posiekane pistacje do dekoracji
Syrop:
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki wody
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
foremka 25x20 cm
Przygotowanie:
Orzechy, cynamon, cukier rozdrabniamy w malakserze lub Thermomixie.
Foremkę o wymiarach 25x20 cm smarujemy roztopionym masłem.
Płaty ciasta filo przycinamy do wymiarów foremki.
Pierwszy płat ciasta filo wkładamy na dno foremki i przy pomocy pędzelka smarujemy roztopionym masłem. Następnie kładziemy kolejny płat, smarujemy masłem i kolej 6 płatów, tak samo postępujemy z każdym. Razem na spodzie foremki mamy 8 warstw ciasta filo. Teraz wykładamy połowę orzechów, wyrównujemy. Na orzechy wykładamy kolejne 5 warstw ciasta filo, każdy płat ciasta osobno posmarowany masłem. Wykładamy resztę orzechów, wyrównujemy i przykrywamy pozostałymi płatami ciasta filo, każdy płat osobno posmarowany masłem, łącznie z wierzchnią warstwą. Ostrym nożem kroimy ciasto w romby, kwadraty lub trójkąty, przecinając do spodniej warstwy, ponieważ po upieczeniu byłoby trudno je pokroić. Pieczemy w temperaturze 140 stopni C przez około 2 godziny.
Przygotowujemy syrop- do garnka dajemy wodę, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut po czym odstawiamy do wystudzenia.
Upieczoną baklawę wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorącą polewamy wystudzonym syropem cukrowym, dekorujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy do wystudzenia.
Baklawa najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz