piątek, 26 sierpnia 2016

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Na początek sezonu śliwkowego super proste, super szybkie i oczywiście super pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Śliwki możecie oczywiście zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, których teraz nie brakuje. Ja zachęcam Was jednak do wykorzystania śliwek, bo z nimi ciasto jest mega pyszne! 


Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:
80 g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

około 1 kg śliwek
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, wyjmujemy pestki, kroimy w ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski i rozcieramy, aby się połączyły.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jaj dodajemy olej i jogurt, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy śliwki (skórką do dołu) i posypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C.






1 komentarz:

  1. Kruszonka moze dobra,ale lepsza POSYPKA ;)

    OdpowiedzUsuń