wtorek, 5 lipca 2016

Kurczak Saltimbocca

Nazwa potrawy pochodzi od włoskiego "salt in bocca", co dosłownie oznacza "skacz do ust". Nazywa się tak prawdopodobnie dlatego, że to klasyczne połączenie mięsa, szynki i aromatycznej szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo  klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego!


Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
sól, świeżo mielony pieprz
5 łyżki oliwy
2 łyżki masła
listki świeżej szałwii
8 plastrów szynki parmeńskiej
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 łyżeczki miodu
1/4 szklanki bulionu lub rosołu
200 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać mięso tej samej grubości. Doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy 2 łyżkami oliwy i zostawiamy do zamarynowania na przynajmniej pół godziny.
Na filetach kładziemy listki szałwii i każdy zawijamy w plastry szynki parmeńskiej.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion  i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy 2 łyżki masła. Do sosu wkładamy filety kurczaka i chwilę podgrzewamy.

Puree z batatów i ziemniaków:
1/2 kg bataów
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki curry
mleko 
woda 
Bataty i ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym  tymiankiem.

Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym:
1/2 kg fasolki szparagowej
1/2 kg bobu
natka pietruszki
sok wyciśnięty 1 z cytryny
skórka otarta z cytryny
100 ml oliwa
1-2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
Fasolkę szparagową kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bób także gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gdy przestygnie obieramy z osłonek. Natkę pietruszki drobno siekamy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z miodem, musztardą, dodajemy otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i oliwę.  Wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej emulsji. Fasolkę, bób, natkę pietruszki mieszamy z przygotowanym dressingiem. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.





1 komentarz: