piątek, 3 lutego 2017

Paprykarz jaglany (wegański)

Kasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze względu na jej właściwości zdrowotne. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzem, witaminę E i lecytynę. Jest lekkostrawna i polecana osobom mającym problemy z chorobami układu pokarmowego. Nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze i infekcjach wirusowych. Przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową i ma właściwości rozgrzewające. Dzięki zawartości krzemu ma zbawienny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnianiu kości. Witamina E i lecytyna wspomagają pamięć i koncentrację.
Aby pozbyć się gorzkiego smaku, który wiele osób zniechęca do spożywania jaglanki, wystarczy namoczyć ją w wodzie przez godzinę lub dokładnie ją wypłukać przed gotowaniem. Wypłukaną i odsączoną kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą (proporcja wody do kaszy 2:1), gotujemy około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz.


Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
2 marchewki
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
4 małe pomidory (np rzymskie)
4 suszone pomidory w oliwie
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
szczypta chili
szczypta kurkumy
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę, po chwili dodajemy pozostałe warzywa, pomidory dodajemy na końcu. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i wędzoną papryką. Chwilę wszystko razem dusimy. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy sos sojowy i mieszamy.


4 komentarze:

  1. jestem rozsmakowana w takich smarowidłach. pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Kocham takie pasty.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm bardzo apetycznie, koniecznie będę próbować

    OdpowiedzUsuń